3 fördelar med att bygga ett nytt fritidshus

Standard

Smaken är som baken när det kommer till fritidshus – vissa föredrar små torp eller stugor med lägre standard medan andra vill ha en högre standard och fler bekvämligheter. Moderna och nybyggda ”sommarstugor” har dock blivit vanligt och det finns faktiskt flera fördelar med att bygga nytt.

Utforma ditt fritidshus precis som du vill ha det

En av dom stora fördelarna med att bygga ett nytt fritidshus är förstås att du kan utforma det precis som du vill ha det. Det är inte helt lätt att hitta något befintligt som uppfyller alla dom krav och önskemål som finns och att bygga om och renovera är både tidskrävande och kostsamt.

Det tar förstås tid att bygga nytt även från grunden och det kostar förstås också men valmöjligheterna när det gäller storlek, stil och annat är nästintill oändliga. I ett befintligt fritidshus kan det finnas begränsningar kring vilka förändringar som är möjliga – dessa finns vanligen inte vid nybyggnation.

Nybyggt ger lägre driftskostnader

En annan fördel med att bygga ett nytt är att det blir modernt vad gäller energieffektiviteten. Även om ett äldre hus till exempel skulle tilläggsisoleras, utrustas med nya fönster och så vidare, så kommer det sällan upp i samma standard som ett nybyggt. Ett energieffektivt fritidshus får med andra ord lägre driftskostnader.

Lite underhåll dom första åren

Dom flesta som köper ett äldre fritidshus får mycket att göra dom kommande åren. Det beror förstås på hur huset har skötts om men en byggnad som har några år på nacken kräver många typer av underhåll, så som:

  • Ommålning
  • Takbyte
  • Renovering av våtutrymmen
  • Byte av fönster och dörrar

När ett äldre hus renoveras är det dessutom relativt vanligt att stöta på oväntade problem, som medför oförutsedda kostnader. Med ett nybyggt hus krävs varken underhåll, renoveringar eller oväntade överraskningar på många år framöver, eftersom allt är nytt och fräscht.

Behöver inte kosta mer än ett begagnat

Visst, det kostar en hel del att bygga nytt men det behöver inte nödvändigtvis bli så mycket dyrare än att köpa begagnat. Det är ett högt tryck på marknaden och fritidshus har ökat i pris som senaste åren.

Det, tillsammans med kostnader för underhåll och renoveringar, gör att det faktiskt inte är särskilt mycket dyrare att bygga nytt. Sedan beror det förstås på storlek och standard men det är möjligt att bygga till ungefär samma pris som det skulle kosta att köpa begagnat.