Vilka regler gäller för cykelsits?

Standard

När barnet blivit stort nog kan man börja ta de första tramptagen tillsammans. Det är en hissnande känsla att färdas fram i rask takt bakom en vuxen som trampar tryggt och försiktigt genom landskapet. Det finns dock några saker man bör tänka på när man skaffar en cykelsits till barnet. Även om reglerna inte är fullt så strikta som man kunnat tro, är det avgörande att man tänker sig för både en och två gånger. Barnet behöver kunna sitta stabilt och vara tillräckligt stor för den cykelsits man väljer. Om man känner sig osäker finns åtskillig information att hämta. Bland annat här finns bra tips för den som skall införskaffa en cykelsits första gången. Om man skulle vilja ge sig ut på cykel och direktiven för cykelsits inte riktigt uppfylls, kan en cykelvagn vara ett bra alternativ. På detta sätt kan man enkelt köra även två barn samtidigt utan att äventyra säkerheten för någon inblandad.

Bästa förutsättningar för cykelsits

När man skall montera sin nyköpta cykelsits kan man gå igenom instruktionerna grundligt. För vissa modeller finns även instruktionsfilmer som går igenom allt man behöver ta hänsyn till. Detta moment handlar till viss del om den cykelsits man valt, men också om cykeln man själv använder. Det kan finnas cykelmodeller där en cykelsits skymmer reflexer eller lampor. Dessa få i sådana fall flyttas för att man skall ha en trafiksäker cykel. Det kan också finnas behov av att montera skydd för ekrarna. Orsaken handlar i mångt och mycket om att man inte vill riskera att tyg eller skosnören fastnar och förorsakar en olycka. Ett bra tips är att testa cykeln med cykelsits flera gånger innan man ger sig av. Det är inte svårare att cykla med barnet på pakethållaren, men man kan behöva vänja sig av med vissa vanor om hur man kliver upp eller ner från cykeln.

Det finns många varumärken som erbjuder cykelsitsar vilka alla testats och märkts med EN14344 vilket är en tydlig kvalitetsstämpel. För att hitta en kvalitetssits som håller länge och som klarar alla tester, rekommenderas cykelsitsar från företaget i länken vi nämnt.