Tandläkare i Borås

Standard

Tandläkare i Borås

Det är väl inte särskilt svårt att ta hand om sina tänder? Det gäller väl helt enkelt att borsta tänderna två gånger per dag? Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Även om du är noggrann med din tandhygien kan du ändå få problem. Det är viktigt att besöka sin tandläkare i Borås då och då för att säkerställa att du inte börjar få karies eller tandsten. Det är även bra att känna till vilka faror du kan råka utsätta tänderna för, utan att veta om det.

Undvik detta för bättre tänder

Småätande är något många av oss sysslar med men som är otroligt dåligt för våra tänder. Varje gång vi tuggar på något sätter syraattacker igång, det är en naturlig respons när vi äter något. Den här processen behövs när vi äter men om vi alltid småäter på något får tänderna aldrig vara utan syran, något som skadar dem på sikt. Det är munhålans naturliga bakterier som sätter igång att förvandla sockret i maten till syra, något som på sikt ofta förstör emaljen på tänderna. Ett tips för dig som har svårt att sluta småäta är att köpa tuggummin med xylitol. Detta ämne ökar nämligen saliven i munnen som i sin tur neutraliserar eventuella bakterier som kan bli till karies.

Så håller du tänderna vita och fina

Få av oss har vita tänder i vuxen ålder. Mat och dryck missfärgar tänderna på sikt, bland annat kaffe, rödvin, tobak och annan färgstark kost. Men få av oss vill ju sluta med vårt kaffedrickande. Och om så är fallet gäller det att vara noggrann med tandhygienen. Borsta tänderna varje morgon och varje kväll, två minuter vardera gång. Att investera i en eltandborste är också bra då vibrationerna från borsten gör det enklare att få bort smuts mellan tänderna. Se även till att alltid använda tandtråd, en gång per dag. Det är med hjälp av tandtråd som du kan få bort gamla matrester som fastnat inemellan tänderna, något som inte går med tandborsten. Avslutningsvis är det bra att skölja med fluor. Fluor har många bra egenskaper, bland annat stärker det emaljen. Detta är bra eftersom emaljen är viktig för att skydda tänderna mot bakterieangrepp.