Så kan du tjäna pengar på Youtube

Standard

Det är möjligt att tjäna pengar på all social media. Det skiljer sig däremot åt beroende på vilken väg som väljs. Här presenteras ett par sätt att tjäna pengar på Youtube.

Tjäna pengar på Youtube via…

Att ha partnerskap med Youtube innebär att kanalen delar på de reklamintäkter som kommer in till företaget. Ju fler som sett en film desto större summa tjänar personen som driver kanalen. Det är ett enkelt sätt att tjäna pengar på Youtube eftersom det inte kräver mer än att få många besökare samt godkänna reklam. Det finns däremot vissa punkter som måste vara uppfyllda för att partnerskap ska godkännas:

 • Minst 1000 prenumeranter
 • Minst 4000 visningstimmar under de senaste 12 månaderna
 • Ett aktivt Googe Adsense konto

  För personer som har många besökare men tycker det är svårt att starta Adsensekonto finns flera företag som bistår med denna hjälp.

 • Affiliate
  Ett annat sätt att tjäna pengar på Youtube är att använda affiliatelänkar. I beskrivningen till videon kan länkar läggas till E-butiker. När någon klickar på dessa kommer de omdirigeras till butiken samtidigt som det skapas en spårningscookie. På detta sätt går det att se att besökaren, till E-butiken, kommer från en specifik video på Youtube. Skulle personen sedan även genomföra ett köp kan en viss provision tilldelas till den som äger kanalen.

  Affiliate är vanligt förekommande hos influencers. De kan exempelvis prata om en produkt de gillar och sedan säga att ”länk till butiken finns i beskrivningen”. De som ser videon kan scrolla ner och klicka på länken och köpa samma vara – samtidigt som provision betalas ut.

 • Sponsrade inlägg
  Sponsrade inlägg innebär att personen får betalt från ett företag för att prata om, prova eller på annat sätt exponera företagets produkt. Det kan kallas sponsrat inlägg, betalad marknadsföring eller att inlägget sker ”i samarbete med” företaget. Vid dessa tillfällen är det viktigt att markera upp i videon att det är ett sponsrat inlägg. Detta utifrån att marknadsföringslagen anger att det ska vara tydligt om det handlar om reklam eller inte.
 • Sponsorer
  Det mest långsiktiga sättet att tjäna pengar på Youtube är att ha en sponsor. Det är därmed ett företag som betalar en summa för att nämnas eller synas i samtliga videoklipp. Skillnaden mellan sponsrat inlägg och sponsor är tidsaspekten. Istället för att det handlar om enstaka inlägg så kommer en sponsor synas i samtliga inlägg och kanske även på andra sätt.